Reglement

Goede afspraken maken goede vrienden. Daarom heeft onze vereniging een huishoudelijk reglement (download pdf versie).



VESPA CLUB BERINGEN
HUISHOUDELIJK REGLEMENT FEITELIJKE VERENIGING


1. Benaming en duur

   a. De feitelijke vereniging draagt de naam “Vespa Club Beringen”

   b. De duur van de feitelijke vereniging is onbepaald en zij kan te allen tijde ontbonden worden.

2. Doel van de vereniging

   a. De vereniging is opgericht om op regelmatige tijdstippen tourritten met Vespa motorscooters (cat. A1 en A2 vanaf 125cc) te organiseren en voor sociale activiteiten ter bevordering van de samenhorigheid.

3. Lidmaatschap

   a. Het aantal leden is onbeperkt maar het minimum is vastgesteld op drie leden.

   b. De leden verklaren zich akkoord met het huishoudelijk reglement en de beslissingen van het verkozen gevolmachtigd bestuur, of onthouden zich van lidmaatschap.

   c. De leden betalen hun jaarlijkse lidgeld van €20,00 per persoon uiterlijk op 20 januari van het nieuwe jaar, of na intreding tijdens het lopende jaar, via overschrijving op ARGENTA rekening nummer BE41 9730 1099 7410 op naam van Vespa Club Beringen, met vermelding van hun naam(-en) en “lidgeld VC Beringen”.

4. Algemene vergadering

   a. De algemene vergadering komt bijeen in het eerste trimester van het jaar.

   b. Tijdens de eerste algemene vergadering wordt het bestuur benoemd of (her-) bevestigd via een gewone meerderheid, worden de bevoegdheden van het bestuur bepaald en de rekeningen en uitgaven goedgekeurd.

   c. Het bestuur kan beslissen tot het houden van een of meerdere bijkomende vergaderingen.

   d. Bij ontslag van een bestuurslid duidt het bestuur een nieuw lid aan tot de eerstvolgende algemene vergadering.


5. Bestuur

   a. Het bestuur bestaat minstens uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Zij zorgen voor het goede verloop van de activiteiten en kunnen taken opleggen aan de leden.

   b. Het bestuur heeft het voorrecht om leden toe te voegen of te weigeren en kan een lid ontslaan na een 2/3 meerderheid op de algemene vergadering indien het lid verzaakt aan het huishoudelijk reglement of de goede werking van de vereniging belemmert.

   c. Het bestuur beheert het mail account, weblog, opslagruimte en het Facebook account van Vespa Club Beringen. Deze accounts dienen uitsluitend voor het delen van aan de club gerelateerde informatie en voor communicatie met de clubleden en andere Vespa clubs. De bestuursleden en beheerders van de accounts hebben geen enkele persoonlijke aanspraak op de accounts, de toegang ernaar, of de inhoud ervan.

   d. Minstens twee bestuursleden moeten van alle accounts van Vespa Club Beringen permanent de volledige rechten als beheerder en bijhorende wachtwoorden hebben. Een uittredend bestuurslid of beheerder met toegang tot de accounts dient alle accounts en wachtwoorden over te dragen aan een door het bestuur aangeduide opvolger, die vervolgens de wachtwoorden opnieuw instelt.


6. Financieel statuut en boekhouding.

   a. Zowel de feitelijke vereniging als haar leden beogen rechtstreeks noch onrechtstreeks enig winstoogmerk of vermogensvoordeel. De leden en het bestuur kunnen geen opbrengsten uit de vereniging halen om zich persoonlijk te verrijken.

   b. De leden van de feitelijke vereniging hebben zowel tijdens het bestaan als na de ontbinding van de feitelijke vereniging geen enkele persoonlijke aanspraak op het vermogen en kunnen bij uittreding, uitsluiting of overlijden nooit teruggave of vergoeding vorderen voor eventuele gedane inbreng.

   c. Het bestuur beheert een bankrekening op naam van de vereniging en houd een kasboek bij. Het kasboek en bewijzen van betalingen, stortingen en geldopnames worden ter inzage en controle voorgelegd op elke algemene vergadering en op verzoek van de leden.

   d. In geval van ontbinding van de feitelijke vereniging benoemt de algemene vergadering één of meer vereffenaars. De algemene vergadering bepaalt hun bevoegdheid en, in de geest van het in artikel 2 omschreven doel, de bestemming die aan het vermogen van de feitelijke vereniging moet worden gegeven.

7. Aansprakelijkheid tijdens tourritten en andere activiteiten

   a. Door lid te worden ontlast elk lid het bestuur van elke aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid voor ongevallen, lichamelijke en materiële schade, tijdens tourritten en tijdens elke andere activiteit van de vereniging. De leden verklaren zich bij het aangaan van hun lidmaatschap uitdrukkelijk akkoord om zelf hoofdelijk hun aansprakelijkheid op te nemen ten aanzien van derden tijdens alle activiteit van de vereniging die niet vallen onder de dekking van de polis, hieronder beschreven in paragraaf b.

   b. De vereniging heeft een polis Verenigingen Cover die het bestuur, de leden en vrijwilligers dekt voor activiteiten die betrekking hebben op de vereniging. Deze polis omvat de verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid (B.A.) voor lichamelijke en materiële schade, veroorzaakt aan derden, en de verzekering rechtsbijstand (R.B.). Deze verzekeringen voorzien geen dekking van de leden tijdens de tourritten daar zij zelf de verplichte verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid (B.A.) moeten aangaan voor hun eigen voertuig.

   c. Er wordt de leden aangeraden om, buiten hun verplichte burgerlijke aansprakelijkheid voor schade aan derden in het verkeer, zelf bijkomende verzekeringen voor eigen lichamelijke en materiële schade in het verkeer, familiale verzekering en rechtsbijstand te voorzien voor de tourritten.

   d. Het lid dient steeds in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart, rijbewijs A1, A2 of A, kentekenpapieren, verzekeringsbewijs (groene kaart), en hijzelf en eventuele bijrijder dragen de verplichte beschermende kledij, zijnde valhelm, handschoenen, jas met lange mouwen, lange broek of overall, alsook laarzen of bottines die de enkels beschermen (KB 01/12/1975 art 36).

   e. Elk lid dat zich in het verkeer begeeft is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de naleving van de geldende wegverkeerswet en voor overtredingen of ongevallen die hij veroorzaakt door het niet naleven van de wet, door onvoorzichtigheid of onverantwoord rijgedrag.

   f. Indien de tourrit of activiteit buiten het Belgische grondgebied plaatsvindt, geheel of gedeeltelijk, dienen zowel bestuurder als passagier aan alle geldende wetgeving van het betreffende land te voldoen.

8. Regels rond rijden in groep

   a. Elk rijder respecteert de verkeerswetgeving en zorgt dat zijn motorscooter technisch in orde is. De leden starten elke tourrit steeds met volle benzinetank. Men respecteert de richtlijnen van de voorzitter, groepsleider en wegkapiteins en leert de handsignalen voor motorrijders.

   b. De motorrijders in groep

      i. Een groep motorrijders is volgens de verkeerswet geen colonne en heeft dus geen speciale rechten op voorrang.

      ii. De groep rijdt steeds in geschrankte formatie (baksteen motief). De formatie is niet bedoeld om dichter bijeen te kunnen rijden maar om meer veilige afstand te scheppen. Indien de weg te smal is voor geschrankte formatie moet men achter elkaar rijden en dient men voldoende afstand te bewaren.

      iii. Onervaren rijders horen vooraan in de groep waar de snelheid het laagste is.

      iv. Laat u niet opjagen en rijd maar zo snel als uw zelfvertrouwen, rijervaring en het weer toelaten. Als u niet kunt volgen zal de groep zijn snelheid aanpassen.

      v. Kies tijdens de rit zoveel mogelijk een vaste plaats in de groep, vermijd onnodig inhalen en blijf op de eigen weghelft.

      vi. Stop steeds voor een rood of oranje verkeerslicht, ook al verbreekt u daardoor de groep. De groep zal vertragen of even verderop op u wachten.

      vii. Wegkapiteins mogen enkel kruispunten zonder lichten beveiligen. Wees in ieder geval zelf altijd voorzichtig op kruispunten. Wegkapiteins kunnen niet altijd en overal tijdig de wegen afzetten. Stop desnoods en geef hen de tijd om het kruispunt volledig en op veilige wijze af te zetten. Zij kunnen en mogen niet vliegen voor u.

      viii. Voorrang van rechts respecteren als het verkeer niet wordt geregeld door een wegkapitein, ook al verbreekt u hierdoor de groep (let op zijstraten rechts).

      ix. Zowel leden als wegkapiteins respecteren steeds de snelheidslimieten. Een ander rijder volgen of de groep trachten bij te benen is geen vrijgeleide om de geldende snelheidslimieten niet na te leven.

      x. Blijf op voldoende afstand achter de op kop rijdende wegkapitein (circa 10 meter) om tijdig op zijn snelheid en bewegingen te kunnen reageren (afslaan, stoppen).

      xi. Wees waakzaam en kijk regelmatig in uw spiegels zodat u langs achter naderende wegkapiteins tijdig opmerkt. Wijk steeds naar rechts uit om de wegkapiteins door te laten, maar wijk enkel uit indien dit op een veilige manier mogelijk is. Zo geraken de achterliggende wegkapiteins vlot terug vooraan voor het afzetten van uw volgende kruispunten.

      xii. Problemen kunt u kenbaar maken door gebruik van handsignalen of de claxon. De achterste wegkapitein kan eventuele problemen of pannes doorgeven aan de leider van de groep als hij terug vooraan aansluit.

   c. De wegkapiteins

      i. Een groep motorrijders van meer dan 50 deelnemers moet begeleid worden door ten minste twee wegkapiteins. Een groep van 15 tot 50 deelnemers mag begeleid worden door ten minste twee wegkapiteins.

      ii. De wegkapiteins moeten ten minste 25 jaar oud zijn en een retro-reflecterende veiligheidsvest dragen, waarop in zwarte letters op de rug het woord « wegkapitein » voorkomt.

      iii. De wegkapiteins moeten in het bezit zijn van een verkeersbord van het type C3 en zijn verplicht dit bord te gebruiken wanneer ze het verkeer willen stilleggen.

      iv. De wegkapiteins zijn gehouden aan dezelfde verkeersregels als alle andere weggebruikers, uitgezonderd het reglementair stilleggen van dwarsverkeer.

      v. Op de kruispunten waar het verkeer niet geregeld wordt door verkeerslichten, mag ten minste één van de wegkapiteins het verkeer in de dwarswegen stilleggen.

      vi. De wegkapiteins mogen een kruising pas afzetten wanneer zij het dwarsverkeer de kans hebben gegeven om tijdig en veilig te stoppen. Indien nodig, moeten de wegkapiteins (en de groep) wachten tot dit veilig kan.

      vii. De wegkapiteins waken over het goede verloop van de tourrit.

      viii. De wegkapiteins respecteren tijdens het inhalen steeds de snelheidslimieten.

      ix. Als een motorrijder optreedt als wegkapitein is zijn aansprakelijkheid gedekt in de BA van zijn motorfiets, voor elk ongeval, gelinkt aan het verkeersrisico van zijn motorfiets. In zijn BA is er dekking voor schade aan derden.

9. Privacy verklaring- Algemene Verordening Gegevensbescherming

   a. Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)  of General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht binnen Europa. Deze wet verplicht elke vereniging om zijn leden in te lichten over welke gegevens zij verzamelen en wat zij daarmee doen. Binnen Vespa Club Beringen dragen wij er zorg voor dat uw persoonlijke gegevens enkel gebruikt worden waar absoluut nodig.

   b. Welke gegevens verzamelen en beheren wij van onze clubleden, en wat doen wij daarmee?

      i. Wij registreren uw naam, adres, telefoonnummer en e-mail adres voor ledenadministratie en boekhouding binnen het bestuur.

     ii. Wij gebruiken uw e-mail adres enkel voor communicatie binnen Vespa Club Beringen en de ledengroep.

     iii. Voor onze verzekering geven wij enkel het aantal leden door. Bij schadegevallen dienen wij de contactgegevens van de betrokken personen door te geven, wat in ieder geval gebeurt in overleg met de betrokkenen.

     iv. Wij hebben een rekening waarop wij betalingen ontvangen van onze leden. Deze gegevens worden enkel opgezocht en gebruikt bij eventuele terugbetalingen.

     v. Tijdens de activiteiten van onze club worden regelmatig foto’s genomen. Deze kunnen nadien op de Facebook pagina en website van Vespa Club Beringen geplaatst worden. Gelieve de AVG verklaring van Facebook en Blogger te raadplegen voor hun gebruik van uw afbeeldingen.

   c. Wat doen wij niet met uw gegevens.

      i. Uw gegevens worden nooit zonder uw toestemming doorgegeven aan derden en nooit gebruikt voor commerciële doeleinden.

      ii. Wij bewaren geen persoonlijke informatie van onze leden online op het internet of in een cloud service.

      iii. Wij bewaren geen persoonlijke gegevens die niet noodzakelijk zijn voor de werking van onze vereniging.

   d. Uw toestemming voor gebruik.

      i. Door lid te worden van Vespa Club Beringen stemt u in met het bovenvermelde gebruik van uw gegevens. Wij verbinden ons ertoe om zorg te dragen voor uw gegevens en ze enkel te gebruiken zoals hierboven beschreven. Mocht u specifieke bezwaren hebben over het gebruik van uw gegevens, dan kunt u het bestuur daar steeds van op de hoogte brengen.


10. Verspreiding huishoudelijk reglement

   a. Alle leden kunnen een kopij van het reglement ontvangen of raadplegen op de eerste algemene vergadering, alsook door eenvoudige vraag aan het bestuur op enig ander tijdstip.

11. Bekrachtiging huishoudelijk reglement door het gevolmachtigd bestuur

   a. Het reglement, hieraan voorafgaand, werd opgemaakt te

Beringen op datum van 11 januari 2017, hernomen op 05 januari 2024.

         Het voltallig bestuur.